Hayaller ve Hedefler

Hayaller ve hedefler diye başlayıp sayfalarca yazılabilir fakat bu bir kişisel gelişim bloğu olmadığı için o kadar detaylı bir anlatım olmayacak arkadaşlar.
Hayatım boyunca hiç hayal kurmadım diyen biriyle karşılaşmamız imkansızdır, insanoğlu hayatının belli dönemlerinde belli amaçlar için mutlaka hayal kurmuştur. Biz düşünebilen varlıkların özelliklerinden en güzelidir. Yaşama sevinci katar, motivasyon sağlar. Özgürlüktür hayal kurmak. Yaratıcılıktır. Yaş fark etmez, hep hissettiği yaştadır hayal kuran. Hayallerin sınırı yoktur.


Peki bu sihirli kavramı hayatımıza nasıl geçireceğiz ? 


Hayallerimizi hedeflere dönüştürerek tabi ki. Hayallerimizin çoğu soyut ve biraz da abartılı olduğundan, bunları somut hedeflere dönüştürebilmek hiç kolay değildir. Burada kilit nokta ne istediğimizi tam olarak bilmektir. Bir Gökdoğan gibi hızlı uçabilmek kadar ütopik olmadıktan sonra, kurduğumuz hayalleri hedeflere dönüştürebiliriz. Bazılarını hemen bazılarını belki 10 yıl sonra.
Öncelikle neyi istediğimizi ve bunu neden istediğimizi ortaya koymamız gerekiyor. Bu aşamada hedefe dönüşemeyecek hayallerden bir ölçüde sıyrılıyoruz. Onlar sadece beğeni veya olma isteği olarak hayallerde kalmaya devam ediyorlar. Ardından bu hayale ulaşmak için hangi aşamalardan geçmemiz gerektiğini düşünüp ataletten kurtulmamız gerekiyor.

Hedefimizi belirlerken Specific, Measurable, Accepted, Realistic, Timely kelimelerinin baş harflerinden oluşan SMART yöntemini kullanmak başarıya ulaşmamız için şart. Hedefimiz kesin ve net tanımlanmalı, ölçülebilir olmalı, kabul edilebilir, gerçekçi ve zamana bağlı olmalıdır.
Hayallerimiz doğrultusunda hedeflerimizi hayatımızın bir çok alanında belirleyebiliriz. İlişkiler, eğitim, kariyer, ruhsal durum, hobiler, sağlık, maddi durum ve daha pek çok.


Hayalini seç, hedefini belirle ve harekete geç

Peki biz bu noktada ne yaptık ?

Bu kadar ön bilgi ardından bize dönecek olursak, hep hayallerimiz vardı ikimizinde taa çocukluğumuzdan bu yana. Bazılarına ulaştık, bazıları fazla abartılı olduğundan ulaşamadık, kimini de zamanla gerçekten istemediğimiz ortaya çıktı ve terk ettik. 
Bodrum hayali tabi ki rakı masasında ortaya çıktı, bundan tam 7 sene önce. En güzel sohbet konusu oldu bizim için, konuştukça mutlu oluyor ve bağlanıyorduk. Bazı dönemler uzaklaştık daha öncelikli hedefler girdi araya, hedefe dönüşmesi ve harekete geçebilmek için çok kafa patlattık ama olmadı bir türlü, bir fırsat bekledik çoğu zaman, en sonunda o fırsatı kendimiz yarattık. Ve bundan bir yıl önce hayalimiz hedefimiz oldu. Şu anda Bodruma taşınmak konusunda kararımızı etkileyebilecek düzeyde bir soru işareti yok. Tek etken kurgulamaya çalıştığımız maddi olanaklar ve iş güç meseleleri. Maddi olarak bir yerlerden miras kalmış olsa, sürekli gelen bir kira gelirimiz olsa yarın Bodruma taşınabiliriz. Böyle bir durum söz konusu olmadığı için bu konuları planlamak ve yaş tahtaya basmamak adına ince eleyip sık dokuyoruz. Olumsuz bir durumda bu hayali bir süre daha erteleyebileceğimizin farkındayız. Ama vazgeçmek söz konusu bile değil.


Önümüzde bir yıl daha var bu hedefi gerçekleştirebilmek için. Ve her şey yolunda giderse 2018 yaz aylarında hayalimize göç etmiş olacağız. Oğlumuz Ege ilk okuluna bir sahil kasabasında başlayacak hem de Ege'de. Düşüncesi bile bu kadar huzur veriyorken gerçekleştiğinde nasıl olacak kim bilir.

Bodruma yerleşmek hedefimiz gerçekleştikten sonra beni en çok heyecanlandıran; en azından ege kıyılarını gezebileceğimiz üzerinde bir kaç hafta karaya inmeden yaşayabileceğimiz bir tekne hayali.


Şimdi dinlenmez mi Yeni Türkü'den Vira vira


Vira vira demir aldı dünya
Açılmış hayalleri rüzgarlara

Yorumlar

  1. Bir hayalperest olarak yazıyı ilgiyle okudum. Çok uç noktalarda hayaller kurulmadığı sürece gerçekleşmeyecek hayal yoktur. Şimdi bu hayal kurmanında sınırı mı olur diyenler çıkabilir. Yani belli bir gelir düzeyinde biri için katlar, yatlar biraz uç bir hayal olabilir. Ne istediğini bilmek ve onun hayalini kurmak insanı hedefine daima yaklaştırır. Umarım ki hayal ettiğiniz hayata bir an önce kavuşabilirsiniz. Ayrıca bazen kaygıların yerini biraz cesaret almalı. Çünkü o kaygılar büyümeye başlarsa ve önünü alamazsanız bir sarmaşık gibi hallerinizi sarar ve yok eder.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler yorumunuz için, harika özetlemişsiniz, gerçek bir hayalperest olduğunuz yaptığınız özgün çantalardan belli Yasemin :) https://www.goshopier.com/ShowProduct/show_product_portfolio.php?shop=Nachnuch_Bags

      Sil
  2. Hayayller ve çocuk.. Birbirine en yakışan iki kavram, tam bu noktada bazen çocuk için hayallar ertelenir ya da yarıda kesilebilir. Anne babaya bu zor gelmez, evlat her şeyden değerlidir.. Yazınızı okurken bir anne olarak da aklımın bir köşesi ortaokula kadar okur ama sonra daha iyi bir okul hedefi büyük şehirlere sürükleyebilir insanı dedi. Ama bir çocuğun tüm kazanımlarının ana kodlarını aldığı çocukluk çağının, karmaşık ve anne babanın yorgun olduğu bir şehirdense beraber huzurla yaşadıkları küçük bir kasabada geçmesi ne kadar güzel diye düşündüm. Yolunuz açık olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öncelikli düşündüğümüz nokta tam da buydu, güzel bir noktaya değinmişsiniz, bu yola çıkmaya karar verirken Ege'nin eğitimi ön plandaydı, Bodrum'da Ted koleji bile olduğunu öğrendikten sonra bu soru işaretinin de üzerini çizdik.

      Sil
  3. Aslında hayal kuran insanlar ararken rastladım bloğunuza, bir çırpıda okudum, bir çok kilit kelime tanıdık olduğu için belki de su gibi geçti satırlar.Bodrum hayali kurma fikrinin ötesinde, hatta hayalin ötesinde eyleme geçirebilecek imkanda biri olarak aşamadığım nokta şu...."Peki ya sonrası...!?" Çok istediğim Bodrum mezar taşım mı olacak? Yolun sonu genç yaşta Bodrum mudur? Bir diğer mevzu taşıdığımız sorumluluk yükü! Benim hayalim çocuğumun da hayali midir? Ah şu lanet rasyonelizm,toplumun genetiğimize işlettiği tabularımız... İnsanın basıp giderken duygu çelişkileri olmamalı yoksa gittiğin yerin bıraktığından pek de farkı olmuyor�� Üzgünüm pek optimist yaklaşım olmadı ama içimden aklımdan geçen böyle, yolculuğunuzda herşey umarım hayallerinize paralel olur..!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakış açınız çok net, belli noktada katılıyorum. Yetiştirilme tarzımızdan, yoğrulduğumuz kültürden kaynaklanıyor. Başka kültürlere bakıyorsun 18 yaşından sonra herkes ayrı bir birey ailede. Bu yaşa gelen bir çocuğun Bodrum'un dinginliğinde sıkılıp neden geldik buraya diye sorgulaması çok normal. Diğer taraftan bu yaşa kadar Bodrum gibi bir yerde yetişmesinin de ona katacağı onlarca fayda var İstanbul'un yanında. Yorumunuz için teşekkür ederim yeni bloğunuz da hayırlı olsun.

      Sil
    2. Teşekkürler, sizden ilham alıp kısa bir kaçamak isimli son blog yazımı yayınladım keyifli okumalar, selamlar..!

      Sil
  4. Ailemin bir kısmı Marmaris'te yaşıyor, İstanbul'da doğdum büyüdüm ve İstanbullu olmanın tüm nimetlerinden yararlandım, sergiler müzeler tiyatrolar boğaz deniz v.s. . Şimdi de hiç tereddüt etmeden gidip Marmaris'e yerleşeceğim. Her şey temiz, yaşam daha kolay ve stressiz. Yapamazsın diyorlar bence artık büyük şehirlerde yapacak bir şeyimiz kalmadı. Umarım siz seneye Bodrum'da ben de Marmaris'te olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kararı almanıza çok sevindim, siz de bizdensiniz, marmaris harika bir yer, doğa harikası, çok güzel anılarım var orada anımsamaktan keyif aldığım, umarım hedeflerimize ulaşırız.

      Sil
  5. Harika bir blog ve yazı olmuş :) Biz de alıp pılımızı pırtımızı bir yerlere taşınmak istiyoruz. Bazen Antalya bazen Eskişehir... Ama hedefe dönüştüremedik bir türlü:)

    Bu arada takipteyim.
    Diğer bloguma da beklerim.

    http://makyajbox.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hani bazen düşününce dünyaya bir kere geldiğimizi, o heyecan oluştuğunda içinizde, hemen harekete geçmek lazım bence, teşekkürler yorumlarınız için.

      Sil
  6. Umarım hayallerinizin tamamını gerçekleştirirsiniz. Hayatımda en çok sevdiğim renk mavidir. Ama bodrum mavisi beni benden alan ilk ve tek renktir. Çok güzel ve özgün bir blogunuz var elinize yüreğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bize umut veren dilekleriniz için teşekkürler

      Sil
  7. "Hayali olmayanın hayatı olmaz" diye bir söz duymuştum bir yerlerden. Aklımın bir köşesinde bu söz hep beni tetikler. Bu günce yazısını da okuyunca bu söz yine aklıma geldi. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, değer verip okumanıza sevindim, bloğunuz için de ayrıca tebrik ederim, çok beğendim.

      Sil
  8. Bizim için hayat zorlaştı burada ama İstanbul'a gelebilmek için de kimbilir kimler ne hayaller kuruyorlardır. Hayallerinizin gerçekleşmesini dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız Rabia Hanım, mutlaka vardır, umarım herkes hayaline kavuşup en önemlisi mutlu olurlar.

      Sil

Yorum Gönder

Yorumunuzu heyecanla bekliyoruz :)