İSTANBUL HAVA KİRLİLİĞİ

İstanbul hava kirliliği denilince 80'li yıllardaki ağırlıklı kömür kullanımından kaynaklı pis hava aklınıza gelebilir. 90'lı yıllar ve günümüzde ise hava kirliliğinin çeşidi değişerek yoğun kentleşmenin yarattığı pis hava hakimdir.  Bununla beraber açıklanan verilere göre şu anda Avrupa büyük şehirleri içinde en pis havayı İstanbul solumaya mahkum olmuştur.

İstanbul üzerine çöken pus, pis hava içeriyor

Nasa, 2005 ve 2014 yıllarındaki dünyanın çeşitli bölgelerinde 195 farklı şehir üzerindeki hava kirliliği trendlerini fotoğraflayıp rapor halinde sunmuş. Çıkan sonuç ülkemiz için korkutucu, Avrupa için başarılı. Raporda 10 yıllık süre içinde kirlilik oranları ABD' de %20-50, Batı Avrupa' da %50 oranında gerilerken, İstanbul hava kirliliği 10 yıl öncesine göre %50 artış kaydetmiş, bunu %30 ile Ankara, %10 ile İzmir izlemiş. Bunda etken olarak alınmayan emisyon önlemleri ve kontrolsüz büyüme sayılabilir.

Nasa hava kirliliği haritası

Günümüzde İstanbul'da ciddi partiküller madde kirliliği var. Avrupa hava standartları kalitesini %70 oranında aşıyor. Bunda asıl neden trafik; trafikte bekleyen araçlar, havayı hareket halindekine oranla daha fazla kirletiyor. 80'li yıllarda dizel araç sayısının toplam araç sayısına oranı %5 iken şimdi %60 seviyesinde. Dizel araçların egzoz gazları havada partikül madde kirliliğini ciddi oranda arttırıyor. Ayrıca kentsel dönüşüm nedeniyle İstanbul'un her yanı şantiye dönmüş durumda. Her yer ince yıkım tozu. Ve biz solumaya devam ediyoruz.




Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, Avrupa' da havası en kirli 10 şehirden 8'i ülkemizde bulunmakta. Avrupa büyük şehirlerinde ise birincilik tabi ki metreküpte 33 miligram partikül seviyesi ile İstanbul' un. Varşova ve Budapeşte ise İstanbul'dan sonra en kirli başkentler. Verilere göre en temiz başkentler Stockholm, Edinburg ve Helsinki

İstanbul hava kirliliği ciddi anlamda sağlığımızı tehdit etmeye devam ediyor. Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun hava kirliliğinin insan sağlığı üzerine etkisi ile alakası bilgilendirmesine buradan ulaşabilirsiniz. Özeti ise hava kirliliğinin kanser başta olmak üzere, kalp damar hastalıklarında büyük rol oynadığı ve ülkemizde her yıl 29 bin kişinin hava kirliliğinden yaşamını yitirdiği gerçeğidir.

Sadece bu bile Bodrum'a taşınmak için yeterli bir sebep değil mi Müge hanımcığım ?


Yalıkavak, Bodrum

Şimdi kuzeybatı rüzgarlarına açık, berrak havasıyla Yalıkavak' ta olmak vardı Yalıkavak iklim bakımından çok enteresan bir konumda. Beldenin kuzeyi ve batısı denizlerle çevrili. Yazın her daim esen kuzeybatı rüzgarları ve yerel meltem mekanizmaları beldeye sürekli deniz havasını getiriyor. Böylece Yalıkavak nadiren çok sıcak oluyor. Yazın Bodrum merkez 39 derece ile kavrulurken öğlene doğru aldığı rüzgarlar ile 30 derecelerde seyreden temiz Yalıkavak havası.

Bodrumun yaylası diyorum ben Yalıkavak için. Hava böyle duru ve temiz olunca enerjiniz de o derece yüksek oluyor. Sabah uyandığınızda enerjiksiniz dolayısıyla mutlu, bu sizin gün içindeki ruh halinize de yansıyor. Temiz havanın beden ve ruh sağlığımız için yediğimiz gıdalar kadar önemi var. İyot kokulu çekilen derin bir nefes. Mis.


Yalıkavak, Bodrum



Şimdi kuşlar gibi süzülebiliriz Yalıkavak semalarında;



Yorumlar

  1. gayet güzel bir yazı olmuş elinize sağlık bloguma beklerim :)

    YanıtlaSil
  2. İstanbul'da ufuk çizgisinde çoğu zaman genişçe bir kirli hava katmanı var, boz renkli, sıcak ve durgun havalarda iyice belirginleşen.. Kentsel dönüşüm denince bu olacağını tahmin etmedim, merkezin yükü alınacak ve İstanbul banliyölere kayacak diye düşünmüştüm ama tam aksi oldu yüksek katlarla merkezin yükü arttı şehrin iyice beli büküldü. Binalardan hava sirküle olamadığı ve beton dağcıklar ısıyı hapsedip sonra bir güzel yaydığı için küresel ısınma asıl burada yaşanıyor. Ben bu yazıdan sonra e daha ne duruyorsunuz Bodrum'a gitmek için ya da daha beklemeniz gerekiyorsa ha gayret diyorum sadece.. Selamlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gözleminiz çok doğru, yüksek binalardan nefes alamayacak duruma gelindi, 4 katlı binaların yerine 14 katlıları dikildi, hoş residence da oturuyorum diye mutlu olanlar da çok ama bize göre kesinlikle değil. Buralardan gitmekten ziyade artık yorumum kaçmak olacak. Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  3. Ohhhh taaa buralara kadar geldi mis gibi havası :)

    Şu fabrikalar yokmu fabrikalar.Bi filtre koyamadılarki bacalarına.

    Bide benzine habire zam gelince napsın insanlar dizele yüklendi.Bunlarda bize yol,su,elektrik ve pis hava olarak döndü işte :) siz yasayın orda güzel güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gidebilirsek yaşayacağız bakalım. şimdilik pis havadan devam.

      Sil
  4. Heryer bozuldi inşallah Bodrumu da bozmazlar..🤔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki Bodrum' da bozuldu
      Eski Bodrum yazımı okumanızı öneririm

      Sil
  5. O kadar haklı ve bilgi dolu bir yayın olmuş ki herkes okumalı :) Ankara'dan toplanıp geldiğim , Antalya da yaşadığım için çok şanslı hissediyorum kendimi bende ; mis havayı bi soluyup geleyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. siz de radikal bir kadar alıp başarabilenlerdensiniz, harika

      Sil
  6. O kadar haklı ve bilgi dolu bir yayın olmuş ki herkes okumalı :) Ankara'dan toplanıp geldiğim , Antalya da yaşadığım için çok şanslı hissediyorum kendimi bende ; mis havayı bi soluyup geleyim :)

    YanıtlaSil
  7. hava kirliliği ile ilgili veriler ciddi boyutta, bizde yazları çocuklar toprak görsün diye bir köy evi aldık ve düzenledik havadan dolayı sanırım gece uykuları bile daha kaliteli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle temiz hava, bol oksijenden kaynaklı Fatma Hanım. Ne iyi etmişsiniz böyle bir karar alıp.

      Sil
  8. Imkani olanlarin bence de büyük sehirlerden kaçmalarinda fayda var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru tespit, imkanları yaratacak olan da bizleriz, fırsatları yaratacak olan da..

      Sil
  9. aslında dışardan baktığımızda ne kadar temiz gözüküyor fakat yurt dışına veya köylere gittiğimizde istanbul havasının ne kadar kötü olduğunu görebiliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. içinde yaşadığımızda kanıksıyoruz, görmemeye başlıyoruz, dediğiniz çok doğru bir yurt dışı gezisi yetiyor bize gerçekleri göstermeye, sonrası kürkçü dükkanındaki tilkinin hikayesi.

      Sil
  10. vallah ben ne zaman istanbula gitsem bunalıyorum genede güzel makale olmuş başarılar

    YanıtlaSil
  11. bana göre istanbulun havası eskiye göre çok çok iyi. çok temiz diyemem ama, 2000 den önceki istanbulun havasınıda unutmadık. sabah kalktığımızda, soba ve fabrika dumanlarından öğleye kadar göz gözü görmezdi

    YanıtlaSil
  12. Ne yazık ki sadece görünürde öyle. Doğalgazla beraber kömür kullanımının sınırlandırılması görünürde bir ferahlama yaratsa da metropol yaşamının bize bıraktığı hava kirliliği göründüğünden çok daha fazla.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumunuzu heyecanla bekliyoruz :)